autor: Dziman » śr mar 21, 2007 2:31 pm
Ostatnio stałem przed podobnym dylematem. Wstępna wycena od Kałuży i Chojnackiego oscylowała w okolicach 30-50 tysięcy, zależnie od specyfikacji. Za 22 kupiłem A grupowego 104 KM i 114 nm Seja z kłową 6 biegową skrzynią. Owszem włożyłem w niego jeszcze 3 tysiące, ale teraz jest igła i spełnia wymagania PZMmot. Jak dla mnie odpowiedź była prosta. Inną sprawą jest, że ciężko znalezc przyswoite auto z PZMotu i tu budowa może być uzasadniona.
Co do klatki i płyty pod silnik to nawet na KJS radzę Ci zamontować. Dość często obecnie na KJSach lata się pełną 3 lub nawet 4 (100-120km/h). I można ładnie przywalić, ostatnio wypadłem gdzieś przy 100 z łuku, na szczęście w opony, ale płyta już się zwróciła. Gdybym wypadł w coś twardego to klatka niestety również by się przydała.
Poza tym co napisałem powyżej klatka dodaje odwagi, a to w tym sporcie jest niezbędne.
Co do podatków to mała korekta, od części i materiałów eksploatacyjnych możesz odpisywać VAT także także od osobówki, oczywiście za wyjątkiem paliwa.
Kupienie Vana i przerobienie na rajdówkę niesie ze sobą pewne ryzyko, ponieważ po przerobieniu Van już nie jest Vanem :)
Lepszy jest pomysł z drugim Vanem, oszczędzasz dodatkowo na paliwie, ale do kosztów musisz zaliczyć jego amortyzację i OC.